Munkácsy-képpel gazdagodott a Szolnoki Galéria

Munkácsy-képpel gazdagodott a Szolnoki Galéria

Ma 175 éve született hazánk egyik legismertebb festőművésze: Munkácsy Mihály. Az évforduló alkalmából a Szolnoki Galéria egy ünnepség keretében mutatta be Munkácsy képgyűjteményének új darabját, melyet április elejéig lehet megtekinteni. A kép címe: Az énekes. A képnek alcíme is van: Alaktanulmány a Mozart halála című festményhez.

A Munkácsy Mihály alkotta Mozart halála c. festmény azt a jelenetet ábrázolja, amikor Mozart saját otthonában, nem sokkal halála előtt barátai előadásában meghallgatja saját, Requiem c. művét. Mozart ekkor 35 éves volt és már nagyon súlyos volt az állapota.

Mozart halálának oka máig ismeretlen. Csupán pletykák és legendák olvashatók róla, melyek között vesebetegsége és a szándékos mérgezés is szerepelt. Csupán hónapokkal a halála előtt bízták meg a rekviem megkomponálásával. Mozart egészsége nem sokkal ezután romlott meg. A Requiem volt az utolsó műve. “Az énekes” és a “Mozart halála” c. festmények ennek a műnek az emlékét őrzik.

Munkácsy-képpel gazdagodott a Szolnoki Galéria
Szolnok, 2019. február 19. Munkácsy Mihály Az énekes című festménye a Szolnoki Galériában 2019. február 19-én. Az alkotással gazdagodott a helyi Munkácsy-kiállítás Pákh Imre műgyűjtőnek köszönhetően. Az Alaktanulmány a Mozart halála című festményhez 1885-86 alcímet viselő képet Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen mutatják be a nagyközönségnek. MTI/Mészáros János

Borítón: Szolnok, 2019. február 19. Pákh Imre műgyűjtő (b) és Szalay Ferenc polgármester leleplezi Munkácsy Mihály Az énekes című festményét a Szolnoki Galériában 2019. február 19-én. Az alkotással gazdagodott a helyi Munkácsy-kiállítás Pákh Imrének köszönhetően. Az Alaktanulmány a Mozart halála című festményhez 1885-86 alcímet viselő képet Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen mutatják be a nagyközönségnek. MTI/Mészáros János

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük